Å redde et øyeblikk

Kunstner Frode Skaren alias Uglylogo har malt i overkant av 40 karakterer på veggene i sykehusværelsene og korridorene til Akershus universitetssykehus sin barneavdeling på Lørenskog i utkanten av Oslo.


Barneavdelingen ved Akershus universitetssykehus tar seg av barn fra 0 til 18 år. Barn i behov av langvarig behandling, som ved kreft, eller som mottar ortopedisk eller kirurgisk behandling, må tilbringe mange uker på avdelingen. Denne julen vil det ikke være mulig for dem å få besøk av verken søsken eller venner på grunn av strenge corona-tiltak.


Tanken bak designet utformet av trebarnspappa Skaren, er at de minste barnas fantasi skal vekkes av karakterenes form og farge, mens de litt større barna og de ansatte kan sette pris på humoren og uttrykkene i dem.


Avdelingsleder Else Andresen var den som tok kontakt med Street Art Oslo tidligere i sommer. Hun forklarer hvorfor kunst har en så viktig rolle i denne sammenhengen:


“Bilder, farger og figurer fanger oppmerksomheten vår og kan gjøre omgivelsene litt mindre skremmende, og samtidig lettere gjenkjennelige for barna. Bildene kan gi en liten distraksjon fra smerte og frykt, og det gjør det også lettere å starte en samtale når vi kan se på bildene, sammen.

Frode har skapt tre karakterer som utstråler energi, humor og omtenksomhet overfor hverandre, som gjennom samarbeid får ting til å skje. Arbeidet hans hjelper definitivt til å lage god stemning og dette er noe som vil bli satt pris på i lang tid fremover.”

James Finucane, kurator i Street Art Oslo, bestemte seg for å prioritere prosjektet ikke bare for de unge pasientene, men også for frontlinjen helsearbeidere som har hatt lite å heie på i år:


“Vi redder ikke liv med dette prosjektet, men som Frode sa det, kanskje vi kan redde et øyeblikk. Det har vært et usedvanlig dystert år, og denne vinteren vil være ekstra hard for barna som tilbringer julen på sykehus. Det minste vi kan gjøre, er å gi pasienter og ansatte noe å smile av. Med så mange praktiske hindringer fra covid-19, ble det også et personlig oppdrag å skape et meningsfylt kunstprosjekt i en tid med pandemi."


Kunstner Frode Skaren brukte sin mangeårige erfaring til å bygge en fortelling som kan følges fra inngangen gjennom korridorene og inn i hvert enkelt værelse:


“Etter å ha blitt møtt ved inngangen, går du gjennom dobbeltdørene med karakterene og inn i deres verden, som ikke er skummel, men faktisk full av moro og lekenhet. Jeg har valgt universelle former, som firkanter, trekanter og sirkler, som jeg håper vil være tidløse. De samme karakterene går igjen, for at de minste skal kjenne dem igjen. Men jeg har også gjemt noen detaljer som de eldre pasientene og de voksne ansatte samt besøkende kanskje oppdager.”



Prosjektet er mulig takket være støtte fra Algarheim barneskole, Mailand vgs, Barnekreftforeningen Oslo og Akershus, og Lillestrøm banken. Etter suksessen har Street Art Oslo og Akershus universitetssykehus allerede hatt diskusjoner om utvidelse av prosjektet i 2021.

 

Så du noe fint?

Hvis ønsker å komme i kontakt med eller kjøpe kunst fra noen av kunstnerne nevnt i denne artikkelen, send oss gjerne en e-mail så skal vi gjøre det vi kan for å sette deg i kontakt.

Forrige
Forrige

Oslo´s nye, miljøvennlige gatekunstfestival

Neste
Neste

Rex Inferis