Brenneriveien - fra graffitinisje til severdighet

I over 30 år har Brenneriveien 11 vært sentrum for graffiti i Oslo. Det hele startet da ungdommer fra graffitimiljøet ønsket å opprette en egen Hall of fame vegg for graffiti i Brenneriveien. Veggen ble etterhvert et selvbestemt samarbeidsprosjekt som siden har vist frem kvaliteten og talentene til noen av de beste graffitiartistene i Norge og verden.

Tekst: Henrik O. Rasch

Foto: Goal


Lokasjon: Brenneriveien 11


 

– Alt startet som en ulovlig "Hall of fame", sier Pay2, en av de få artistene som har vært med siden dag én.

 

Alt startet tilbake i 1987.

 

Etter mørkets frembrudd bestemte et fåtall av writerne i byen, med Goal i spissen, å lage sin egen Hall of fame. Et konsept som stammer fra New York med den hensikt å vise frem det beste artisten kan få til i faget.

 

–  Hvis man var helt nybegynner så skjønte man at veggene ikke akkurat var for dem. Men hvis man valgte å male der likevel fikk man høre det på godt og vondt. Det skal helst være kvalitet, sier Pay2.

 

Han forteller at de malte på flere steder langs Akerselva, men det var veggen ut mot elva, garasjen og parkeringsplassen innenfor i Brenneriveien 11, som ble plassen med noen av de beste piecene.

 

En svunnen tid

På 80-tallet var ryktet til Akerselva og Grünerløkka betraktelig dårligere enn det er i dag. Stedet var ikke gentrifisert, og Pay2 forteller at de aldri hadde en tanke om at stedet skulle bli så populært som det har blitt.

 

– Jeg tenkte aldri på Grünerløkka som et kult sted å være. Misforstå meg rett, Grünerløkka har alltid vært et kult sted for meg og mine interesser med mange forskjellige kulturer på ett sted. Men aldri at det skulle bli som i dag, sier han.

 

– Vi var jo ikke eldre enn tenåringer da vi drev på, så vi gikk rundt med skylapper. Vi jaktet alltid etter nye steder å boltre oss på. Noen var mer slum enn andre. Noen ville vi har for oss selv, andre kunne vi samarbeide på.

 

Og stedet i Brenneriveien ble et selvbestemt samarbeidsprosjekt som skulle vise kvaliteten og talentene til noen av de få writerne i byen tilbake da.

 

Bates, Goal og Side

– Vi valgte Brenneriveien fordi det var en kul plass å male. Før var området rundt Blå sett mer på som en ghetto av byen, og det gjorde at stedet passet litt bedre som en Hall of Fame enn andre plasser – litt i likhet med sånn det var i New York. Men vi gjorde det først og fremst for å lage kule piecer, sier han.

 

Veggene i Brenneriveien 11 har vært privateide siden starten, og Pay2 sier at oppfatningen av at området er under kommunalt eie, er feil.

 

– Det er en misoppfattelse at veggene nede ved Blå er kommunale. Vi malte på privat eiendom, men eierne ville vel ikke bruke penger på å fjerne det tilbake da, så graffitien fikk bare stå.

 

 

Blant artistene som var med fra start finner vi Goal, MC.T, Mack, Bits, Pay2, Spade, CodeRock, Combat, Rand og Shaze2.

 

Lettere etter 1999

Året før millenniumskiftet ble Street art jam’et Style is King arrangert. Og med arrangementet fikk de også tillatelsene til å boltre seg friere på veggene, lovlig. Da ble de enige om å la veggene og maleriene få stå så lenge som mulig.

 

– Vi fikk med oss en del andre fra Oslo som ble mer med i prosjektet, i tillegg til flere internasjonale artister. Vi hadde fortsatt tillatelsene etter arrangementet, så det gjorde at vi kunne opprettholde og senke skuldrene rundt det vi drev med. Det fjernet litt av stigmaet med graffiti, og i dag er det jo plassen som Oslo kommune skryter av, og sammenlikner med andre store byer, forteller han.

 

Les også om graffiti legenden GOAL

 

– Det ble en ble en stor kontrast til starten, det med å kunne stå der å male på en søndag ettermiddag med musikk på høyttaleren, og turister som ble losset forbi, og pirket borti.

 

Pay2 sier at alt som ble forbundet med graffiti var utelukkende negativt i starten, men etter at gatekunst med tiden har blitt mer stuerent, har synet de fleste har blitt langt mer nyansert, og at det bare har vært en positiv utvikling for han.

 

– Etter 99 har det vært langt lettere å lage større produksjoner på stedet, og det er ikke lenger noe tabu å drive med graffiti, spesielt den "lovlige" versjonen. Det har også vært mye lettere å invitere internasjonale artister til graffiti-scenen i Oslo.

 

Raide, 1989

 

Dugnadsånd

I dag er det Goal, Pay2 og Much som har ansvaret for veggene, og området i Brenneriveien ble, og blir fortsatt, drevet på eget initiativ. Pay2 forteller at hva som havner hvor og når er generelt generisk.

 

– Prosessen skjer ganske naturlig. Vi bytter veldig sjeldent ut noe. Har det stått der i mange år, og det begynner å flasse eller bli blasst så blir vi enige om å bytte det ut. Noen ganger spør vi, andre ganger kommer folk til oss. Enkelte av maleriene fikk stå i over ti år, sier han.

 

– Det er jo andre frivegger med høy rotasjon i byen, så vi vil gjerne at Brenneriveien skal være en motvekt til disse.

 

Men det er spesielt én person som står igjen som et synonym for alt som har skjedd der de siste 34 årene.

 

– Et annet ord for veggen og parkeringsplassen er Goal. Det er han som har stått på siden starten av, og sørget for at veggen har blitt som den har, og har fått stå der i alle år. Mange har vært med, og en del har falt fra, men han har alltid vært konstanten.

 

Gjennom tiden har lokale artister som Goal, Pay2, MC.T, Mack, Bits, Spade, Sean66, CodeRock, Duck, Combat, Stay, Poker, Chew, Achoe, Woble, Kider, Disee, Ridder, Sgee, Emil, Wies, Weis, Optik, Rand, Cesta, Sling, Mast, Ketch malt der,

 

.. og internasjonale som Wane, Wen, Doc TC5 (New York), Virus (Vancouver), Bates, Side, Sabe, Jest (København), Tarik, News, Akay, Caster, Zappo, Circle, Secur (Stockholm), Edler (Gøteborg), Delta, Reaze, Yalt, Shave (Amsterdam), Shaze2 (London), Sirum (Melbourne), Sofles, Set1st (Sydney), Persue (San Diego) og Hesoe (Valparaiso, Chile) bidratt på veggene i Brenneriveien 11.


Oppdag gatekunsten i Oslo med vårt interaktive gatekunstkart 

 

Goal, Hesoe og Sirum, 2010

 

Denne artikkelen er skrevet i forbindelse med prosjektet “Visit Street Art“, et ambisiøst prosjekt hvor SplitCity Magazine i samarbeid med Kulturrådet og VisitOslo kartlegger noen av høydepunktene i Oslos gatekunst bilde ved hjelp av QR-koder og digital markedsføring.

Utforsk vårt interaktive gatekunst kart med tilgang til informasjon om veggmaleriene i ditt nærområde og kunstnerne bak – ta på gode sko og gjør deg klar til et galleribesøk utenom det vanlige!

 

 

Trenger din vegg urban kunst?

Send oss en e-mail, så setter vi deg kontakt med kunstnerene du leter etter.

 
Forrige
Forrige

Kunstveggen og Blomqvist teamer opp

Neste
Neste

StayOne viderefører den autentiske gatekunst