Gatekunstnere gir Løkka nye farger

Denne uken braker det løs i Oslo når den helt nye og miljøvennlige gatekunstfestivalen Løkka-lykke slipper kunstnerne til på Grünerløkka.

Festivalen har samlet en dusin gate- og graffiti artister fra øverste hylle, som alle skal dekorere hver sine vegger på utvalgte steder på Grunerløkka. I tillegg blir det andre aktiviteter som gatekunst vandringer, cellograffiti- og paste-up workshops. Kursene er åpne for alle og best av alt, de er gratis å være med på!

Så hvis dere enda ikke har lagt planer for helgen, så er det bare å ta en titt på Løkka-lykke´s festivalprogram og legge til rette for en kulturell opplevelse og suge til seg så mye kunnskap som mulig om urban kunst.


Årets første Løkka-lykke består av et godt utvalg kunstnere som hver for seg representerer forskjellige segmenter i det man kan kalle urban kunst. Det er tydelig at festivalen har tatt høyde for å løfte opp og frem unge talenter, samtidig som de også inviterer med noen av de mest aktuelle gatekunstnerne i Norge i dag.

Som et friskt pust i denne miksen finner vi også noen av Skandinavias mest kjente graffiti writere – slikt liker vi godt og det vitner om en respekt for kunstformen som helhet og graffiti historien i Oslo.

 
Picasso av AFK i Oslo.jpeg

AFK

I 2013 dukket de første maleriene med signaturen AFK opp i Bergens gater. Kunstnerens tekniske ferdigheter, produktivitet og sosiopolitiske samfunnskommentarer sikret ham bred oppmerksomhet, og gjør det fortsatt.

Mange av AFKs malerier gjenspeiler perspektivet til sårbare barn, eller de som utsettes for menneskerettighetsbrudd, og problematiserer temaer som ytringsfrihet, flyktning- og klimakrisen. AFK har et tydelig sosialt og globalt engasjement, synliggjort gjennom hans kunstverk i mange europeiske land.

 
Heia og Sabe.jpeg

Heia & Sabe

Heia har malt graffiti i over 25 år, og anses som en av Europas mest anerkjente graffitikunstnere. Han arbeider nå for å vise barn, ungdom og voksne hvordan verden kan bli et litt bedre sted med litt farge og glede på veggene rundt oss. Gjennom å gjøre graffiti mer tilgjengelig, håper han også å øke kunnskapen om kunstformen og utfordre eksisterende stereotyper.


Sabe er en verdenskjent graffiti writer fra Danmark, som har malt nesten siden begynnelsen av dagens danske graffiti-bevegelse. I 2013 fikk han anerkjennelse for sitt bidrag til bevegelsen da han ble invitert til å delta i en utstilling bestående av dansk graffiti på Kunsten Museum of Modern Art i Aalborg, kuratert av Peter Brask.

 
Hello The Mushroom.jpeg

Hello The Mushroom

Hello the Mushroom er en kunstner fra Lisboa, nå bosatt i Oslo. Arbeidene deres finnes på gatene og i gallerier verden over. Kunstneren er interessert i ideen om å transformere eksisterende materialer, ved å ta i bruk gjenstander som ellers ville blitt kastet eller ansett som overflødige. Kunstverkene er derfor hovedsakelig billedbasert, ved gjenbruk av trykte medier, og særpreges av kunstnerens personlige utforskning av emner som liv, død og kulturelle forventninger til kvinner, ofte på en humoristisk måte.

Hello the Mushroom har stilt ut i flere gallerier over hele verden, inkludert Saatchi Gallery og Well Hung Gallery i London, Storbritannia, og har ved flere anledninger samarbeidet med Fitzwilliam Museum i Cambridge, Storbritannia.

 
Lea Alstad.jpeg

Lea Alstad

Lea Alstad er en selvlært kunstner fra Trondheim. Hun maler portrett, mennesker og anatomi, og tar ofte i bruk ikke-realistiske farger og abstrakte momenter for å utforske grensene mellom realisme og ekspresjonisme.

Hun er opptatt av å fange personlighet og følelser, og samtidig skape en visuell likhet for å portrettere hele mennesket. Hun gjør dette gjennom å kombinere olje og akrylmaling for å male figurativt, før hun deretter legger til elementer ved hjelp av vannmaling og blekk som hun har mindre kontroll over.

 
Mucho i Brenneriveien.jpeg

MUCHO

MUCHO (Øivin Horvei, født 1977) er en kameleon av en kunstner, som lager veggmalerier, mixed media på papir og lerret, bilder, videoer, installasjoner, motoriserte skulpturer og publikasjoner. Han skaper sine kunstverk under flere alias, og har gjennomført en rekke store oppdrag for klienter som Oslo fengsel, NTNU og Charlottenlund videregående skole i samarbeid med KORO, og han fullførte nylig oppdrag ved Trosterud T-banestasjon for Oslo kommune og Barneavdelingen ved Oslo universitetssykehus på Ullevål.

Han har blitt omtalt i en rekke publikasjoner, inkludert Juxtapoz Magazine, The New York Times og D2. Han er også skaperen av barneboken K. Mustermann, utgitt i Norge, Tyskland og Kina.

 
Øystein Dypedal.jpeg

Øystein Dypedal

Øystein Dypedal har over flere år fotografert miniatyrfigurer i ulike omgivelser. Disse figurene limes fast ulike steder i byen, og etter at de er fotografert, etterlates de av kunstneren. Det du trodde bare var en brukt kaffekopp kan vise seg å være en deilig badeplass, og en utslitt brukt vintersko kan skjule en magisk historie.

Gjennom disse lekne intervensjonene, gir Dypedal oss et nytt perspektiv på byen og inviterer oss til å ta i bruk fantasien ved hjelp av de ulike historiene han skaper.

 
Graffiti artist Salke.jpeg

Salke

Christoffer Henriksen (f. 1998) er en selvlært visuell kunstner som startet med grafitti ti år gammel. Hans praksis krysser gatene til studio, og innendørs, fra å jevnlig male friveggene i Oslo, til oppdrag for Borge ungdomskole, MESH og Whydentify blant annet.

Han er representert av Fineart Gallery og har nylig lansert sitt eget streetwear brand NOW今IMA ved siden av å fullføre sine studier ved Strykejernet Kunstskole.

 
Sindre Goksøyr.jpeg

Sindre Goksøyr

Sindre Wexelsen Goksøyr (f. 1975) er illustratør, tegneserieskaper, og bildekunstner, med bakgrunn i tegneseriekollektivet Dongery. Han har laget flere tegneserier, illustrasjoner, grafiske trykk og skulpturer og levert bidrag til en rekke aviser og tidsskrifter. Motiv og tegnestil er ofte en satirisk og surrealistisk lek med populærkulturelle klisjeer og humoristiske, barnevennlige tegneserier tegnet med svart tusj og reine fargeflater.

I 2011 utga han tegneseriealbumet Hmrf! på No Comprendo Press som han fikk Sproingprisen som «Beste norske serie» for. I 2012 illustrerte han Odd-Magnus Williamsons Kongen din. Han har også produsert kunstverk for The Villa Dancing og Øyafestivalen.

Sling graffiti .jpeg

Sling

Sling er en Oslo-basert kunstner som maler todimensjonale blomstermønster inspirert av tradisjonell norsk rosemaling: en tradisjonell form for dekorativ folkekunst som har sitt utspring i de landlige dalene i Norge.

Hun er kjent som en av de ledende skikkelsene gjennom mange år i Oslos graffiti-miljø, og har to ganger fått i oppdrag av Statsbygg å male store midlertidige kunstverk som en del av utviklingen av det nye Nasjonalmuseet i Oslo i 2017, og Regjeringskvartalet i 2021.

 
Ugly logo på Grunerløkka.jpeg

Uglylogo

Frode Skaren (alias Uglylogo) er best kjent for sine sjarmerende karakterer. Han skaper fargerike illustrasjoner i frisk, humoristisk og ren stil, med lidenskap og kjærlighet for håndverket. Hans arbeid har blitt omtalt i internasjonale magasiner som Monocle, Computer Arts, Bloomberg Businessweek, Little White Lies og til og med på forsiden av Creative Review.

I 2017 ble han valgt av Adobe til å representere Norden på OFFF Barcelona, til deres Creative Jam, sammen med kunstnere som Loulou & Tummie, DXTR, Nicolas Dehghani og Marylou Faure.

Frode studerte visuell kommunikasjon ved Kunsthøgskolen i Oslo, og er mottaker av en rekke utmerkelser, nå senest gullmedalje i Visueltkonkurransen for prosjektet “Å redde et øyeblikk”, på barneavdelingen ved Akershus universitetssykehus

 
Xenz graffiti maleri på Rodeløkka i Oslo .jpeg

Xenz

Graeme Brusby (født 1974) er utdannet ved Edinburgh College of Art og har jobbet som kunstner i over 20 år. Han startet med graffiti allerede som 14-åring, med malerier på vegger i rivningsklare lagerhus i Hull i England. Etterhvert har han utviklet en helt særegen og eksperimentell stil, der han bruker sprayboksene for å male landskap bebodd av fugler og sommerfugler.

Han har vært bosatt i Bristol der han jobbet med det anerkjente gatekunstlaget TCF, samt kunstnere som Banksy og Inkie. Han har også deltatt på utstillinger i Storbritannia, Miami, New York, Basel, Ibiza, New Delhi og Sydney. Han er nå basert i Roma.

 

Se hele festivalprogrammet til Løkka-lykke her.

 

Så du noe fint?

Hvis ønsker å komme i kontakt med noen av aktørene eller kunstnerne nevnt i denne artikkelen, send oss gjerne en e-mail så skal vi gjøre det vi kan for å sette deg i kontakt.

Forrige
Forrige

Pride Action pryder Bergen

Neste
Neste

Oslo´s nye, miljøvennlige gatekunstfestival