Graffiti-workshop setter ungdom på rett spor

Konkurransen om deltidsjobbene blir stadig tøffere for dagens ungdom – en utviklingen to miljøarbeidere fra Osloskolen oppdaget. Samtidig reflekterte de over elevenes kollektive fokus på selvrealisering: ungdom i dag ønsker mer personlig utvikling enn før. Prestasjon er prestisje og målet er å oppnå drømmene. Men den klassiske skolebenken står i veien for mange. Denne problematikken ga grobunn for Urbant Verksted. 

Tekst: Elisteinar Tenga

Foto: Reyzpek


 

Hvis det er en ting man ikke kan ta fra gatekunsten, så er det det simple faktum at den har gitt liv, kreativ syssel og vært kilde til utallige gode opplevelser for barn og unge. Det er den nyskapende, nysgjerrige og uortodokse energien til den yngre garde som ga fødsel til det vi i dag omtaler som «street art».

 

Selv om mange av utøverne falt inn i miljøet ved en «tilfeldighet», så er det ikke alle som får prøvd ut denne visuelle kunsten på sine egne premisser og innenfor trygge rammer. Heldigvis yrer dette miljøet av motpoler: både knallhard konkurranse og hierarki, men også forståelse, mangfold og ønsket om å både hjelpe og lære. Ut ifra dette oppstår det et holistisk miljø, som både vedlikeholder kunstens edge og holder grasroten spirende.

 

Bli med på en guidet gatekunst-tour i Oslo

For i grasrota finnes det initiativer som fremmer byens ungdom: som når det i 2018 møttes to miljøarbeidere fra Oslo-skolen. Savnet etter gode aktivitetstilbud og deltidsjobber for barn og unge førte til at de etablerte Urbant Verksted det samme året. Konseptet er å utfordre barn og unge rundt Oslo-skolen til å gjøre noe positivt og kreativt på fritiden.

 

Abu Marong og Knut Einar Hagen ville attpåtil gjøre dette gjennom å introdusere denne målgruppen for mer utradisjonelle og kreative yrker, som elevene ikke får tilgang på gjennom skolen. Fra starten inngikk de derfor i et samarbeid med kunstnere fra Split City Magazine i regi av Kim «SinnSykShit» Larsen og Snorri Finnsson (som selv er gatekunstnere og redaktører i nevnte magasin, red.anm).

Med deres nettverk av dyktige kunstnere og gode kjennskap til urban kunst, har Urbant Verksted i dag utviklet seg sammen med flere av de mest pedagogiske og flinke kunstnere som gjør ungdommene nysgjerrige, lærevillige og ikke minst inspirerte i møtet med det unike talentet som de urbane kunstnerne besitter.

 

Graffiti-workshop med Urbant Verksted på Lekern gatekunstvegg i Oslo, en lovlig graffitivegg oppført av SplitCity Magazine i samarbeid med Bydel St. Hanshaugen.

 

Dette er viktig, for i dagens samfunn er det et stort behov for sysselsetting blant ungdommer, og innpass i de tradisjonelle deltidsjobbene er vanskelig. Færre tradisjonelle jobber og mer digitalisering: automatiske kasser og bemanningsfrie butikker for eksempel, fører til en utvikling med mindre muligheter. Større konkurranser og en større gruppe søkere gjør at det er blir en drøm for mange av kursdeltagerne, å kunne tjene penger på en hobby og egne interesser. For å imøtekomme dette behovet, tilbyr Urbant Verksted veiledning og oppfølging etter endt kurs. Praktisk opplæring og kursing i entreprenørskap og økonomi.

Nå til dags holder det ikke bare å tilby trygge arenaer for barn og unge. Omstendighetene må være artige, unike og legge til rette for utvikling og utfordring av seg selv: i et trygt og kreativ samband. For eksempel jobber flere av ungdommene i dag som assistenter på kurs, og noen har også fått betalte maleoppdrag for barnehager og ungdomsklubber.

 

– Vi ønsker å vise ungdom at de kan få til det de vil, og oppnå drømmene sine hvis de jobber målrettet og fokusert. Samtidig er det viktig at de får en tidlig forståelse av grunnleggende økonomi, men på en slik måte at det virker inspirerende: dette er det du må gjøre riktig for å komme ditt du vil – hvis du vil, sier Abu.

 

– Det er også viktig å huske på at skolesystemet ikke passer for alle, vi ønsker like fullt å ta tak i de som faller utenfor og gi de ny erfaring på utsiden av klasserommet. Disse elevene innehar et enormt potensiale og pågangsmot, som dessverre ikke kommer til syne på den tradisjonelle skolebenken, innvender Knut. 

Oppdag gatekunsten i Oslo med vårt interaktive gatekunstkart 

Nå, i en tid som gatekunsten er blitt en naturlig del av den urbane by, har de fleste kursdeltagerne allerede et godt forhold til kunstformen. Bare dette er gode tegn på et levende samfunn og en by med frihet, demokrati og mangfold. Denne positive utvikling skyldes flere gode initiativer hvorav Urbant Verksted er en av disse.

Fra oppstarten har Urbant Verksted utviklet seg til å tilby workshops også på eventer og arrangementer for næringslivet, og kurs-porteføljen deres har vokst til å inneholde flere andre urbane aktiviteter i tillegg til graffiti-workshopene. 

  

Fra år til år har interessen økt og forespørsler om å holde workshop øker. Det er snakk om alt fra barnehager til Deichmanske, sistnevnte som for øvrig omtalte det som en «Fantastisk mulighet for barn og ungdom…(som) mange har kommet i ettertid å spurt om de kommer igjen».

 

En «oppvigler» av en kunstform – gatekunsten, bidrar til å styrke samfunnet gjennom initiativ som disse: de utvikler bybildet fra individet til betongveggene. Hvem skulle trodd det var mulig for tyve år siden?

Neste åpne workshop vil finne sted Torsdag 7. Oktober på Deichman i Bjørvika. Her kan alle som ønsker komme innom og bryne seg med sprayboksen.

 
 

Denne artikkelen er skrevet i forbindelse med prosjektet “Visit Street Art“, et ambisiøst prosjekt hvor SplitCity Magazine i samarbeid med Kulturrådet og VisitOslo kartlegger noen av høydepunktene i Oslos gatekunst bilde ved hjelp av QR-koder og digital markedsføring.

Utforsk vårt interaktive gatekunst kart med tilgang til informasjon om veggmaleriene i ditt nærområde og kunstnerne bak – ta på gode sko og gjør deg klar til et galleribesøk utenom det vanlige!

 

 

Trenger din vegg urban kunst?

Send oss en e-mail, så setter vi deg kontakt med kunstnerene du leter etter.

 
Forrige
Forrige

Hvitsnipp møter gatekunst

Neste
Neste

Opplev Grünerløkkas gatekunst