Opplev Grünerløkkas gatekunst

Sammensetningen av Grünerløkkas finurlige beliggenhet og varierende gatekunst kan virke som en labyrint av inntrykk. Heldigvis arrangerer Oslo Street Art Tours en gratis guidet tur som tar publikum gjennom bydelens mange urbane kunstverk. Her nevnes både boligpolitikk, kolonihage-historie og ikke minst deles det av store mengder finurlige fakta om kunstverkene. Med andre ord, et “galleribesøk” helt utenom det vanlige.

Tekst: Elisteinar Tenga

Foto: Sully Reed



 

Mye av den innfødte kontroversen til gatekunsten er ulovligheten i dens utøvelse. Hvor skal det være lov å utrykke seg visuelt? Hvem skal få lov å dominere bybildet? Er gatekunsten som oftest vandalisme eller en fortjeneste for samfunnet? Selv med legitimeringen av gatekunsten i Oslo, ofte gjennom stuerene gallerier og inngangen til ‘fine art’, er det fortsatt en spenning mellom aktørene i byen: fra taggerne til boligbyggerne.


Denne konstante dragkampen er noe av det som pusher gatekunsten fremover: gjennom mer finurlige og smarte måter å få opp verk på, eller nye samarbeid med eierne av betongvegger. En av de bedre utviklingene er avtaler mellom gårdeiere, kuratorer og kunstnere, der de får utsmykket vegger på kommisjon. En kan spørre seg om graden av frihet i verket i en slik setting, men det viktige er at det blir lagt opp plass for gatekunsten der den hører hjemme: i gaten.

 Les også Bakenfor tankene om rett eller galt med SinnSykShit

Løkka Gårdeier forening er en av de som har sett gatekunstens verdi og inngikk derfor en avtale med Street Art Oslo, som dannet Løkka-lykke gatekunstfest, som nettop har gjennomført sin andre festival på rad og med det stadfestet sin posisjon som Norges eneste årlige gatekunstfestival. Dette initiativet har en idé om å hylle Grünerløkkas unike identitet.

Invitasjonen ble sendt ut til tolv kunstnere om å produsere stedsspesifikke verk: alt fra malerier på store betongvegger til små, intelligente intervensjoner. Sammensetningen av Løkkas finurlige beliggenhet, spenn av områder og kunstnerne kan virke som en labyrint av et prosjekt: heldigvis har Oslo Street Art Tours en guidet tur gjennom bydelens nye og gamle gatekunst-perler.

 

Turen slynger seg fra ovenfor Carl Berner på Rodeløkka, der en samles og får en introduksjon av guiden om initiativet og historien bak det første verket for dagen, laget av Sling. Det interessante med guidene bak disse turene (som finnes både på engelsk og på norsk), er at dette ikke er en A4 monolog som bare fokuserer på gatekunsten. 


Gjennom turen nevnes boligpolitikk, kolonihage-historie og vi får også smake den lokale, ferske eplemosten fra Rodeløkka. På så måte slynges en fra Rodeløkka, gjennom Sofienbergparken, forbi Olaf Ryes og ender til slutt opp på Vulkan/Blå. I løpet av hele turen lires det av smarte anekdoter, finurlige fakta om verket og en eller to gatekunstnere stikker hodet innom for å hilse og kommentere selv. 


Møt også Norge steeze-maker Atle Østrem



Hele følget fikk i solskinnet både opplæring rundt gatekunst men også en ide om hvordan den fungerer i bybildet og hva som rører seg i kulissene. To timer der alt fra barn til pensjonister snakket seg i mellom, dro frem sine egne opplevelser og prosjekterte det på kunsten de så. 

Besøk nettsiden deres for en oversikt over deres turer og tidspunkter. Møt høstmørket med bravur og lær om kreftene som i kamp og samarbeid former våre gaters autentiske kunst.

 
 

Denne artikkelen er skrevet i forbindelse med prosjektet “Visit Street Art“, et ambisiøst prosjekt hvor SplitCity Magazine i samarbeid med Kulturrådet og VisitOslo kartlegger noen av høydepunktene i Oslos gatekunst bilde ved hjelp av QR-koder og digital markedsføring.

Utforsk vårt interaktive gatekunst kart med tilgang til informasjon om veggmaleriene i ditt nærområde og kunstnerne bak – ta på gode sko og gjør deg klar til et galleribesøk utenom det vanlige!

 

 

Trenger din vegg urban kunst?

Send oss en e-mail, så setter vi deg kontakt med kunstnerene du leter etter.

 
Forrige
Forrige

Graffiti-workshop setter ungdom på rett spor

Neste
Neste

En ny generasjon gatekunst