Møt Norges steeze-maker Atle Østrem

Det engelske ordet «steeze» er det sikkert noen som vet om, og en hel del som ikke har hørt om. Kort fortalt definerer det en person sin egenartige stil og måten de uttrykker denne.

02.jpg

Tekst: Elisteinar Tenga

Foto: Henrik Sporsheim



 

For undertegnede har jeg alltid tenkt på det som krysspunktet mellom ordene «stil» og «eleganse», og magien som fremkommer av at noen nonchalant balanserer på linen mellom de to. 

Det er en rolig, fintfølende, tilsynelatende lett, råhet som eksisterer på sine måter forskjellige steder: det er italienerens «sprezzatura» og franskmannens «je-ne-sais-quoi». 

Hvorfor denne lange skildringen om et estetisk fenomen? Jo for en stor «steeze-maker» er å finne i Norges gatekunst og navnet er Atle Østrem.

Østrem begynte å male graffiti på 90-tallet og har utover tegning, form og fargelinjen på vgs ingen form for utdanning. Takk til de høyere makter for det. For i hans sterke oppfinnsomhet fri for konvensjoner har han funnet en lekenhets, om etter hvert bevegde seg fra graffiti i mot veggmalerier, malerier og generelt helt mer mot «street-art» enn grafitti. Han sier selv at hans år i graffitien lærte han mer om form og fargeforståelse enn skolen noen gang gjorde. Her sier nok alle seg samstemt enig…


Les også Bakenfor tankene om rett eller galt med SinnSykShit

I disse dager finner en hans veggmalerier i Karl Johans gate, på Oslo havn, Oslo bussterminal på Grønland, på Ammerudklubben og på Vulkan for å nevne noen. Stavanger, Bergen, Bodø og Vardø har altså blitt begavet hans fintfølende frihånd.

For så fri er den hånden i arbeid at han ikke foretrekker skisser, men liker at veien blir til mens man går. Små feil livner opp bildet og fører det organisk i nye retninger, derfor bruker han ei heller sjablonger eller spray, men mer flytende rullemaling og pensler. Hvor verket er og dens arkitektoniske setting er han ikke veldig partikulær på, men når arbeidet er i gang tar han omstendighetene i beregningene og bygger på den tilstedeværende atmosfæren.

 

For det jobbes egentlig mest på lerret og disse maleriene er å finne i gallerier og hjem utover hele vårt langstrakte land. Titt gjennom hans Instagram for informasjon om verk og en visuell skolering i uttrykk og heftige karakteristiske illustrasjoner.

Det er kanskje denne bakgrunnen i grafitti og en god forståelse for kvalen mellom den kunstformen og den mer godtatte lillebroren gatekunst, som gir denne fine frekkheten i hans uttrykk. En dyp forståelse for at grafittien banet vei og tråkket opp stien for gateartister, lenge før gatekunst i det hele tatt eksisterte. Det ligger en svært sterk autentisitet til grunne for denne overnevnte «steezen» 

 

Utenom å bruke rundt åtte timer i snitt om dagen, en elsk for både turer i marka og kalkulert gambling, skal han snart i pappaperm. Det er et liv av motsigende elementer i en selvforløsende ligning av symbiose som også kommer frem i verket: 


Les også: Fra stasjon til stasjon med Eric Christiansen


Veggmaleriet vist over er et av to utsmykkingsoppdrag for Comfort hotel i Karl Johans gate. Maleriet er i inngangsportalen til uteserveringen og verket heter «good food/good mood».  Prosjektet kom til via kurator Gjengaar fra Urban Samtidskunst og opprinnelig skulle veggmaleriene fornyes hver sommer, men endte istedet opp med å bli permanente.

 

Det er ikke rart: legg merke til de karakterene han bygger, rommet og luften han naturlig komponerer i formgivningen. Den graffiti-inspirerte taggingen av både etternavnet hans, «Østrem» og verkets tittel gravert inn i selve verket. Dybden som fremkommer av hans visuelle collage-aktige teknikk og illustrasjonens stil gir verket en «lettlest» men interessant effekt.

 

Rett og slett «steezelig».

 
 

Denne artikkelen er skrevet i forbindelse med prosjektet “Visit Street Art“, et ambisiøst prosjekt hvor SplitCity Magazine i samarbeid med Kulturrådet og VisitOslo kartlegger noen av høydepunktene i Oslos gatekunst bilde ved hjelp av QR-koder og digital markedsføring.

Utforsk vårt interaktive gatekunst kart med tilgang til informasjon om veggmaleriene i ditt nærområde og kunstnerne bak – ta på gode sko og gjør deg klar til et galleribesøk utenom det vanlige!

 

 

Trenger din vegg urban kunst?

Send oss en e-mail, så setter vi deg kontakt med kunstnerene du leter etter.

 
Forrige
Forrige

Yngre garde med prestisjevegg på Vulkan

Neste
Neste

Bakenfor tankene om rett eller galt